Σελίδες

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σχετικά με τους πανηγυρισμούς του κ. Καχριμάνη για τα κονδύλια που δίνονται στην Ήπειρο για τον πρωτογενή τομέα


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

Της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Ηπείρου

Όλυς Τσουμάνη

Σχετικά με τους πανηγυρισμούς του κ. Καχριμάνη για τα κονδύλια που δίνονται στην Ήπειρο για τον πρωτογενή τομέα

Οι πανηγυρισμοί του κ. Καχριμάνη για τη «νίκη» που πέτυχε με την ανάληψη της αρμοδιότητας διαχείρισης του 30% του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, είναι και κάλπικοι και αποπροσανατολιστικοί.
Κάλπικοι, γιατί αυτά τα κονδύλια, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, θα κατευθυνθούν είτε άμεσα (με απευθείας χρηματοδότηση) είτε έμμεσα (μέσω των μεγάλων έργων) στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου και των βιομηχάνων των Τροφίμων. Άρα, κανένας πανηγυρισμός για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του τόπου μας που αντικειμενικά θα είναι ξανά οι μεγάλοι χαμένοι, όπως ακριβώς προστάζει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των μονοπωλίων, που με νύχια και δόντια υπερασπίζεται ο κ. Καχριμάνης.
Αποπροσανατολιστικοί, γιατί το ποιος θα διαχειριστεί αυτά τα κονδύλια, το κεντρικό ή το τοπικό Κράτος, δεν αλλάζει την ουσία. Ότι δηλαδή, το αστικό κράτος με τους εκάστοτε αντιπροσώπους του θα κάνει τη μοιρασιά, με στόχο την προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του βάρβαρου και βίαιου δηλαδή ξεκληρίσματος των φτωχών παραγωγών προκειμένου να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή τους στα χέρια λίγων επιχειρηματιών.
Την ίδια ώρα, 6 αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία, ανάμεσά τους και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, καταδικάζονταν σε ποινές φυλάκισης γιατί πρωτοστάτησαν στα αγροτικά μπλόκα του 2009, στα παλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης «Νόμος και Τάξη»!
Όσες προσπάθειες λοιπόν και αν κάνει ο κ. Καχριμάνης για να παρουσιάσει το «άσπρο – μαύρο», δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που λέει:

Το «πετσόκομμα» των αγροτικών επιδοτήσεων ξεκίνησε, με την κατ΄ αρχήν μείωση της ενιαίας ενίσχυσης φέτος κατά 8,5%. Ήδη οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μετά τα χαράτσια, τις αυξήσεις σε ΔΕΗ, πετρέλαιο, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, γεωτρήσεις, στα αγροτοεφόδια και την άγρια φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ κλπ, οδηγούνται στην παραπέρα μείωση του πενιχρού εισοδήματός τους, ώστε άμεσα και βίαια να οδηγηθούν στο ξεκλήρισμά για όσους έχουν απομείνει! Έτσι εξυπηρετείται και υλοποιείται πιο γρήγορα ο στόχος της νέας ΚΑΠ 2014-2020 για να κυριαρχήσει η μεγάλη καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση.

Η νέα αφαίμαξη στο τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης από τη κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την ΕΕ, θέλουν να περάσει στα «μουλωχτά» για να μην αποτελέσει και αυτό ένα από τα κριτήρια ψήφου, μπροστά στις επικείμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή. Για να μην σταθεί εμπόδιο στα ψέματα και αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για την σκληρή, φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγεί στην καταστροφή μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει μισθούς και συντάξεις, καταδικάζει σε ανεργία τα παιδιά μας.

Τα προγράμματα των νέων αγροτών, οι νέες δηλαδή θηλιές που περνάνε στο λαιμό των απελπισμένων από την ανεργία νέων ανθρώπων, ώθησαν εκατοντάδες τέτοιους παραγωγούς στα μπλόκα του αγώνα φέτος!

Ο δήθεν «τσακωμός» του Περιφερειάρχη με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν μπορεί να κρύψει τη συμπόρευσή τους στην υλοποίηση της αντιαγροτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, μιας και οι δυο τους, μαζί με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές αγροτικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της πρώην Ένωσης ΑΣ του Μπαλτογιάννη και του Τζίμα στα Γιάννενα, διάφορους Δημάρχους σε όλη την Ήπειρο, συνδιοργανώνουν φιέστες για τη διαφήμιση της νέας ΚΑΠ 2014-2020!

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, δηλώνει ευθαρσώς ότι «η ΚοινήΑγροτική Πολιτική είναι ένα εργαλείο που αν το αξιοποιήσει η χώρα μας σωστά, θα δώσει σημαντική ώθηση σε αυτό που λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». Αυτή την ανάπτυξη υπερασπίζεται το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με αυτή την πολιτική, θέλει να γίνει αυριανή κυβέρνηση!

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Αγροτική ανάπτυξη σε όφελος του λαού θα έχουμε εκτός της ΕΕ, εκτός δεσμεύσεων και εκτός περιορισμών και βεβαίως με άλλον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και κυρίως με την εθελοντική ενοποίηση μικρο-ιδιοκτησιών, παραγωγικών συνεταιρισμών, κοινές καλλιεργητικές φροντίδες, που εκεί τη μικρή ιδιοκτησία την κάνεις μεγάλη, αυξάνεις την παραγωγικότητα και παράγεις φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα. Βεβαίως, μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν μπορεί να γίνει γιατί είναι η χαντζάρα της ΕΕ. Γι’ αυτό και στηρίζουμε τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτικών μπλόκων, αιτήματα επιβίωσης για το σήμερα, για το παρόν των φτωχών παραγωγών.

Η ψήφος της μικρομεσαίας αγροτιάς στην τριπλή εκλογική μάχη του Μαΐου, πρέπει να γίνει όπλο υπεράσπισης της γης και της παραγωγής, της ίδιας της ζωής των οικογενειών των παραγωγών. Υπάρχει πολύτιμη πείρα από τα «κέρδη» που αποκόμισαν οι αγρότες μέσα από την ΕΟΚ παλιότερα, την ΕΕ σήμερα. Αυτή η πείρα πρέπει τώρα να γίνει κριτήριο οργάνωσης και αγώνα, να γίνει κριτήριο ψήφου και στην κάλπη. Με ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ, στις Ευρωεκλογές, στην περιφέρεια Ηπείρου, στους Δήμους αλλά και τα σωματεία, τους συλλόγους, τις πόλεις και τα χωριά, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος που θα βάλει εμπόδια, θα οδηγήσει σε συνολικότερες ανατροπές με οδηγό τις λαϊκές ανάγκες και την κάλυψή τους!

Γιάννενα, 13/4/2014